Tips voor jongeren: omgaan met stress bij leren voor toetsen

Tip 1: Denk positief

Negatieve gedachtes over school helpen niet. We zijn heel goed in het bedenken van rampscenario’s en negatieve conclusies over onszelf. ‘Het gaat toch niet lukken en ik kan het beter opgeven’ of ‘Ik ben gewoon niet goed in wiskunde’. Bij 99% procent van deze gedachtes kloppen helemaal niet! Ze zijn niet waar. Zodra je merkt dat je rampgedachtes hebt zeg dan tegen jezelf: Is dit echt waar? Klopt het wat ik denk? Schrijf deze gedachtes eens op en bedenk positieve tegengedachtes. ‘Ik doe gewoon mijn best en meer kan ik niet doen’ of ‘ik zie het wel, ik ben ook oké als ik het niet perfect doe’.

Tip 2: Probeer je te houden aan een paar basisregels

Ga op tijd naar bed – dus niet de hele nacht doorblokken. Sta op tijd op, zodat je rustig kunt ontbijten. Leer in blokken en neem veel kleine pauzes. Probeer in de pauze iets ontspannens te doen. Door stress vermindert je capaciteit om te analyseren en om je geheugen te gebruiken, capaciteiten die je nodig hebt als je examen doet. Als je goed bent uitgerust zal je brein veel beter werken.

Tijdens het leren: houd het simpel! Voordat je begint met leren: zorg dat alle dingen die je kunnen afleiden ook echt weg zijn! Kies een rustige plek uit om te leren, kijk eens goed om je heen en zet tijdelijk alle dingen die je afleiden (tja, dus ook je telefoon) weg. Als je dit doet geniet je in de avond zonder schuldgevoel extra van je vrije tijd omdat je echt goed geleerd heb.

Tip 3 Je mag zenuwachtig zijn!

Als je tijdens toetsen heel zenuwachtig of bang bent heeft het geen zin om tegen jezelf te zeggen dat je nu! rustig! moet blijven. Gebruik de omgekeerde methode: sta jezelf toe om je zenuwen te voelen. Laat de angst maar komen! Elke gevoel komt en gaat. Neem aan het begin van een toets en daarna elk half uur een paar minuten de tijd om je helemaal op je angst te focussen, adem een paar keer rustig en diep in en uit. Daarna ga je weer aan de slag. Als je daarna angst voelt zeg je: even wachten, straks ben jij weer aan de beurt!

Natuurlijk is het lastig om deze tips even 1-2-3 toe te passen.. Praktijk Kina biedt korte trajecten om deze tips en meer onder de knie te krijgen en gemakkelijker te kunnen ontspannen, juist als er stress is..

Kina SmitComment