Hooggevoeligheid, geen stoornis maar een eigenschap

Hooggevoeligheid, geen stoornis maar een eigenschap

Opstaan, snel ontbijten, even op de tablet, naar school fietsen. Intensieve schooldag. Spelen of naar muziekles, eten, tv kijken of nog even gamen en naar bed. Lekker slapen.. als het lukt. De dagen van onze kinderen zitten bomvol. En wat krijgen ze veel prikkels binnen! Wat doen ze met al die informatie, al die indrukken, die emoties?

Finn, 8 jaar: ‘Mama, ik kan niet slapen. Mijn hoofd zit zo vol!’

Al die prikkels moeten verwerkt en opgeruimd worden. Dat is extra moeilijk aIs je kind hooggevoelig (of hoogsensitief/HSP) is. Dan komt er nóg meer binnen, ze hebben namelijk een gevoeliger zenuwstelsel dat sneller geprikkeld raakt. En dan heeft je kind dus ook meer tijd nodig om bij te komen. Om te ontladen. Tot rust te komen.

Kenmerken hooggevoeligheid

Natuurlijk is ieder kind anders maar misschien herken je een paar kenmerken van hooggevoeligheid bij je kind:

- Snel ontroerd is en/of emoties intens beleefd

- Veel droomt of fantaseert

- Indrukken op een dieper niveau verwerkt

- Een sterk inlevingsvermogen heeft

- Een sterk gevoel voor rechtvaardigheid heeft: “Het moet kloppen”

- Erg zorgzaam en (zelf)bewust is

- Veel en diep nadenkt

- Perfectionistisch ingesteld is

Er zitten veel mooie kanten aan

Hooggevoeligheid is zo oud als de mensheid. Het is geen stoornis, maar gewoon een menselijke eigenschap. Maar in deze drukke tijd is het wel heel fijn als je kind - en jij als ouder- er goed mee om kan gaan. Dan is het juist een kwaliteit! Er zitten zo veel mooie kanten aan, zoals empathie, oog voor detail en verrassend creatief kunnen denken. Out of the box. Hooggevoelige kinderen voelen emoties sterk aan en stellen voor het slapen gaan vaak van die trots makende diepzinnige vragen.

Noah, 10 jaar: ‘Mama, waarom doen mensen niet altijd wat ze beloven?

Thomas, 7 jaar: ‘Waarom kijkt juf vaak zo verdrietig? ‘

Gun je je kind support?

In mijn praktijk leer ik kinderen om op tijd aan te voelen wanneer hun emmer bijna vol zit en hoe ze die makkelijk kunnen legen. Soms kan één prikkel namelijk net teveel zijn. Even opladen op een chill-plek of een paar rondjes buiten rennen kan wonderen doen. Geen kind vindt het leuk om plotseling heel boos te worden. Om de controle over zichzelf te verliezen. Alle kinderen willen het liefst lekker met alles meedoen. ‘Dat is gewoon chill😉’

Verder kijk ik samen met ouders naar wat er achter het lastige gedrag zit. Waar komt dit gedrag vandaag? En wat is er nodig om hier goed op in te spelen, hoe stel je grenzen én wanneer beweeg je mee? Zo kunnen we samen met je kind in kaart brengen welke oplossingen in zijn of haar specifieke situatie goed helpen.

Herken je bovenstaande kenmerken en gun je jouw kind wat praktische support? Ik overleg graag over hoe we dit het beste kunnen doen.