De training Mindful Ouderschap: opvoeden in aandacht
Opvoeden is een van de meest intensieve en verantwoordelijke taken in het leven. Soms is het zwaar en vermoeiend dan is het weer enorm belonend en bevredigend. Door de drukte van ons leven verwordt opvoeden soms tot het 'managen' van de kinderen en het gezin, in plaats van simpelweg met en bij de kinderen te zijn. Wanneer dit gebeurt wordt het opvoeden een van de vele taken op onze to-do-list en verliezen we de onze ervaring van dit moment 'zijn' met onze kinderen uit het oog. Het opvoeden gebeurt dan op de automatische piloot.
Een van de meest uitdagende aspecten uit het huidige gezinsleven is het leren omgaan met stress. Stress heeft een negatieve invloed op onze opvoedingsstijl. Wanneer we gespannen zijn, hebben we minder aandacht voor onze kinderen, en voor onszelf in relatie tot onze kinderen. Door stress reageren we vaak impulsiever, worden we sneller boos en kortaf, maken we ons zorgen over de kinderen in plaats van te vertrouwen op hun ontwikkeling en groei.
Wanneer we gestrest zijn reageren we helaas vaak vanuit automatische overlevingspatronen. Deze zijn evolutionair bepaald en gebeuren veelal onbewust en snel. Denk aan de 'vecht-vlucht-of- verstarreactie (zie blog Mindful handelen bij opvoedstress). Een overlevingsreactie zoals vechten is functioneel in een situatie waarin echt gevaar is, wanneer een snelle reactie nodig is (bijvoorbeeld het vastgrijpen van een kind dat plotseling de weg oversteekt). Maar niet doeltreffend en mogelijk zelfs destructief voor de ouder-kind relatie wanneer er geen sprake is van direct gevaar. Stress heeft bovendien een negatief effect op de partnerrelatie . Onder stress hebben partners vaak de neiging om elkaar tegen te gaan werken in plaats van te steunen. Er wordt vaak vergeten om tijd voor elkaar vrij te maken, aandacht voor elkaar en gewoon simpelweg samenzijn. Dit kan de opvoeding weer negatief beïnvloeden. Pijnlijke ervaringen uit de eigen jeugd kunnen onze opvoedingsstijl ook negatief beïnvloeden. Vaak zonder het te merken, reageren we op onze kinderen zoals onze ouders op ons reageerden. Bij stress bewandelen we vaak dezelfde negatieve paden met onze kinderen, ondanks onze goede voornemens. Deze paden zij het meest 'uitgesleten' in ons brein, we herhalen automatisch dezelfde weg.
De training Mindful ouderschap helpt De deelnemers leren om hun aandacht te trainen, meer in het hier-en-nu te zijn. Vaker zijn in plaats van doen. Het trainen van de aandacht helpt om beter met stress om te gaan, stress in onszelf, in de opvoeding, partnerrelatie en in het gezin. We kunnen ons meer bewust zijn van het genot van opvoeden, als mede van de moeilijkheden. We kunnen meer empathisch worden richting onszelf én onze kinderen. Wanneer we opvoeden met onze volle aandacht, worden onze automatische reacties ook minder. Het trainen van bewustzijn kan ook helpen om moeilijke ervaringen in onze jeugd beter te hanteren. We kunnen bewust kiezen om op een andere, effectievere manier te reageren.
Wat vraagt de training van de deelnemers? De deelnemers komen 8 sessies van 2 uur naar de Yogastudio. De sessies bestaan uit een opbouwend programma van:
Begeleide aandachts-en concentratieoefeningen
Bewegingsoefeningen
Oefenen om het bewustzijn in het dagelijkse leven te vergroten.
Uitwisselen van ervaringen in de groep
Hulpmiddelen en opdrachten om thuis te kunnen oefenen
De deelnemers maken elke dag ongeveer een uur vrij voor het huiswerk, zes dagen per week. Deelnemers die zich aan dit schema houden ondervinden meer positieve effecten van de training, zij zijn het meest tevreden na afloop. Je hoeft niets speciaals te voelen of te bereiken tijdens de oefeningen, het belangrijkste is het ervaren van wat er gebeurt. Aanwezig blijven en de ruimte geven aan wat er bovenkomt.
Andere ouders over de training:
'Mindfulness heeft mij met name bijgebracht dat alles er mag zijn, dus ook boosheid en onredelijkheid. Ik heb geleerd de woede in mezelf te accepteren en hier minder over te oordelen. Het resultaat is dat ik veel minder vaak boos ben!'
'Ik voel me na de training rustiger, minder opgejaagd. Ik heb meer oog voor mijn kinderen. In plaats van frustratie is er meer liefde en samenwerking. Ik kan mijn grenzen beter aangeven, op een rustige manier'.
'Ik zoek de ontspanning nu meer in mijn gezin in plaats van erbuiten. De sfeer in huis is nu rustiger. Ik pas de 3 min ademruimte regelmatig toe op stress momenten. Ik neem meer de tijd voor mijn kinderen, stap voor stap. Minder haast'.
De Universiteit van Amsterdam heeft wetenschappelijk onderzocht dat de training de volgende effecten kan hebben:
Blijvende vermindering van lichamelijke en psychische klachten
50% minder terugval na depressie
Veel beter kunnen ontspannen
Meer energie, levenslust, en geluk
Beter om kunnen gaan met stressvolle gebeurtenissen en moeilijke situaties in gezin en opvoeding
Beter om kunnen gaan met problemen bij het kind
Betere ouder-kind relaties